Smanjenje minimalnog učešća za kredit prilikom kupovine prvog stana

Smanjenje minimalnog učešća za kredit prilikom kupovine prvog stana

 

Pojedine banke su zbog povećanog rizika od gubitka posla u vreme pandemije, od građana zahtevale 30 odsto učešća za stambeni kredit, ukoliko nisu osigurani kod Nacionalne korporacije, dok su od poslodavaca tražile dodatne garancije o zaposlenju. Narodna banka je, kako bi se pomoglo građanima prilikom rešavanja stambenog pitanja i radi podsticaja rasta građevinarstva, donela meru da učešće pri kupovinu prvog stana iznosi 10 odsto od ukupne vrednosti nekretnine.

NBS smatra da iznos rate kredita neće biti značajno povećan, a da građanima lakše da dobiju raspoređeno povećanje anuiteta, nego da odjednom obezbede učešće.

Privredna komora Srbije predlaže da se povraćaj PDV-a odnosi na 70 kvadratnih metara, umesto dosadašnjih 40, da se takse prepolove u finansijskom smislu, da se deo učešća subvencioniše od strane države i da se sa bankama dogovori da se kamate dodatno snize, kao i da se dozvoli kupovina stanova koji su 60 odsto završeni, za razliku od dosadašnjih 80 odsto.

2024. Sva prava zadržana. Vuk Nekretnine
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.