Troškovi prilikom kupovine stana

Troškovi prilikom kupovine stana

Svi koji su ikada kupili nekretninu znaju koliko se novca, neplanirano, potroši. Pokušaćemo da vam predstavimo sve propratne troškove prilikom kupovine stana na koje bi trebalo da obratite pažnju.

Postoje 2 vrste poreza pri kupovini ( ne plaćate oba)

Kupovina stana podrazumeva da morate da platite neki od sledećih troškova: porez na prenos apsolutnih prava, dodatu vrednost (PDV), a vlasnik stana koji prodaje, mora da računa na porez na kapitalnu dobit. Prva dva poreza su obaveza kupca - ne po zakonu, ali u praksi.

Porez na prenos apsolutnih prava ili na promet nepokretnosti plaćaju samo kupci stana koji je već bio u prometu, odnosno ovaj porez se plaća ukoliko niste prvi kupac, dok ste ga za novogradnju oslobođeni. Poreska prijava podnosi se u roku od 30 dana od dana overe ugovora o kupoprodaji i to filijali Poreske uprave na čijem području se nalazi kupljen stan. Poreska stopa je 2,5 odsto vrednosti nekretnine. Savetujemo vam oprez, jer se dešava da opština propisuje cenu kvadrata koja je viša od one koju ste vi platili prodavcu, što dovodi do toga da se i porez obračunava po višoj ceni. U tom slučaju, imate pravo da tražite izlazak komisije na teren kako bi se cena naknadno utvrdila. Postoji opcija umanjenja poreza u slučaju kada kupujete prvi stan, gde se porez umanjuje za 40 kvadrata za kupca, kao i dodatnih 15 kvadrata za svakog clana porodičnog domaćinstva, ukoliko takodje niko od članova nije imao stan u svojini odnosno susvojini.

Porez na dodatu vrednost (PDV) plaćate samo ukoliko kupujete novogradnju, ali ste u tom slučaju oslobođeni poreza na promet nekretnine. Ono što je dobro a odnosi se na kupce prve nekretnine je da kao i kod poreza na prenos apsolutnih prava postoji olakšica, odnosno opcija povraćaja PDV-a. 40 kvadrata, kao i 15 kvadrata za svakog prijavljenog člana domaćinstva.

Znači porez na prenos apsolutnih prava i porez na dodatu vrednost su medjusobno isključivi, odnosno plaća se ili jedan ili drugi porez.

Porez na kapitalnu dobit plaća prodavac i to onda, kada u roku od 90 dana, od dana prodaje svog stana kupi nekretninu koja je po ceni niža od cene prodatog stana ili uopšte ne uloži novac u drugi stan. Porez se plaća na razliku cene ta dva stana u visini od 15 odsto.

 

Troškovi agencije za nekretnine

Najjednostavniji način da dođete do nekretnine, u ovom slučaju stana, jeste da angažujete agenciju da vam pronađe nekretninu kakvu ste zamislili. Međutim to košta, i to otprilike dva odsto vrednosti nekretnine na ime agencijske provizije. Obe strane u kupoprodaji plaćaju okvirno po dva odsto vrednosti nekretnine.

 

Uz kredit spremite i gotovinu

Ukoliko kupujete stan na kredit, budite spremni i na dodatne troškove. To znači da, pored obaveznog učešća od 20 ili čak 30 odsto iznosa kredita, u startu morate imatu još novca u džepu. Banke će vam u startu dati spisak dodatnih troškova koji prate zaduženje, a mi ćemo vam ukazati i na neke koji vam se možda čine i nebitnim ali svakako čine vaš trošak.

Za menicu vam treba 50 dinara, a potrebne su dve. Zatim, za osnovni izveštaj Kreditnog biroa koji prikazuje vaša prethodna zaduženja i redovnost plaćanja računajte oko 250 dinara, a izdavanje lista nepokretnosti 1.250 dinara. Već za overu založne izjave spremite, 10.080 dinara, dok je upis hipoteke 20.000 dinara.

Za Nacionalnu korporaciju za osiguranje stambenih kredita spremite 480 evra, na ime premije osiguranja i obrade zahteva.  Još dve vrste osiguranja prate stambeni kredit i plaćaju se godišnje – osiguranje nepokretnosti i života. Za osiguranje nepokretnosti pripremite 20 evra godišnje, a za životno 100 evra godišnje, u dinarskoj protivvrednosti.

Ne zaboravite i trošak banke za obradu kredita od 0,5 odsto vrednosti nekretnine, a treba imati u vidu i kursne razlike, jer vam banka kredit indeksiran u evrima isplaćuje u dinarskoj protivvrednosti. Na kursnim razlikama prodajnog i kupovnog kursa možete izgubiti odredjenu svotu novca koja zavisi od cene stana i kursne razlike.

 

 Troškovi notara

 Stan postaje vaš kad ste overili kupoprodajni ugovor kod notara što je takođe nekoliko stotina evra, zavisno od ukupne vrednosti nekretnine. Ispod možete videti tabelu okvirnih troškova.

 

 

Vrednost stаnа

Cenа notаrske usluge sа PDV-om

Predugovor

Ugovor o prodаji

40.000 evrа

12.600 dinаrа

25.200 dinаrа

50.000 evrа

18.000 dinаrа

36.000 dinаrа

60.000 evrа

21.600 dinаrа

43.200 dinаrа

90.000 evrа

25.200 dinаrа

50.400 dinаrа

120.000 evrа

26.100 dinаrа

52.200 dinаrа

150.000 evrа

28.800 dinаrа

57.600 dinаrа

200.00 evrа

34.200 dinаrа

68.400 dinаr

 

 Kad je stan vaš budite spremni na troškove opremanja

Kada obavite sve prethodno što smo napisali, ostaje vam da ponovo trošite novac. Stanovi u novogradnji u glavnom imaju sređeno kupatilo, ali već kuhinju morate sami da kupite. To će vas koštati najmanje 500 evra pa na dalje. Sledi i opremanje stana. Ovi troškovi zavise isključivo od vaših želja i mogućnosti.

 U starim stanovima, prodavac će vam kuhinju verovatno ostaviti, medjutim skoro sigurno neće biti po vašem “ukusu”. Za renoviranje celog stana možete računati okvirno 200 evra po kvadratu stana, ali i to naravno zavisi od planiranih radova.

Kad podvučete crtu, ukupna cifra od dana kad odlučite da kupite stan, do dana kad ćete se useliti u svoj udoban kutak, može da poraste više hiljada evra.

2024. Sva prava zadržana. Vuk Nekretnine
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.